Bouwen paardenstallen wordt stuk eenvoudiger

Bouwen paardenstallen wordt stuk eenvoudiger
Eindelijk ziet het houden van paarden voor hobbydoeleinden er iets rooskleuriger uit in het Vlaamse landschap. Tot voor kort konden eigenaars niet zomaar een stal neerplaatsen in de weide(s) die ze hadden. Een grote contradictie als je weet dat je bijvoorbeeld wettelijk beschutting dient te voorzien.

In verschillende arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen werd immers geoordeeld dat het houden van paarden voor hobbydoeleinden in strijd is met de bestemming ‘agrarisch gebied’.

Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens nam deze bekommernis ter harte en werkte in het Parlement hard aan de zogenaamde Codextrein. In een voorstel heeft Ceyssens enkele nieuwe voorwaarden gestipuleerd waarbinnen hobbyhouders ook de mogelijkheid worden geboden een stal op te trekken in agrarisch gebied. Deze zijn als volgt geformuleerd.

1. De stal moet volledig gebouwd worden binnen een straal van 50 meter van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte woning. Dit hoeft dus niet per se de woning van de hobbyhouder zelf te zijn.
2. De stal mag een maximale kroonlijsthoogte van 3,5 meter hebben.
3. De stal mag een maximale vloeroppervlakte van 120m² per hectare graasland hebben met een absoluut maximum van 200m². Daarbij spreekt het voor zich dat de omvang van de stal in verhouding moet staan met het aantal weidedieren waaraan het onderdak biedt.

Op 14 november volgde de principiële goedkeuring van de Codextrein in de Commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening.