Topruiters pleiten voor eerlijk wedstrijd systeem

November 15, 2017

Heel wat topspringruiters hebben in een videoboodschap een tegenwoord geboden aan de commotie omtrent het “paycard” voorstel voor CSI5* wedstrijden. Jeroen Dubbeldam, Steve Guerdat, Kevin Staut, Reed Kessler en Malin Bayard willen een 60-20-20 regeling voorstellen .

De FEI komt in 2018 met de regel dat voor die wedstrijden 60% van de ruiters van de Longines rankings moeten komen, 20% moet door het gastland worden geselecteerd en 20% bestaat uit uitnodigingen door het organisatiecomité.

Op deze regel maken heel wat wedstrijd organisatoren een uitzondering. Zo wordt momenteel het vizier gericht op de Longines Global Champions League.

Guerdat streeft voor gelijke kansen aan alle springruiters. “Ik denk dat het geen probleem is voor series zoals het WK of de Nations Cup omdat die uitnodigingen in principe bij de nationale federaties liggen, voor deze wedstrijden kiezen zij de ruiters van de ranglijst omdat ze het verdienen om naar de wedstrijd te gaan,” aldus Guerdat in de video.

“Maar het probleem is dat ook commerciële series, zoals de Global Champions Tour of de Global Champions League, zelf de uitnodigingen bepalen. Op deze wedstrijden hebben ze slechts 30% van de ruiters van de ranglijst gekozen en de rest zijn ruiters die deel uitmaken van een team en dat kost 2 miljoen euro per jaar. Dus als we voor iedereen gelijke kansen willen creëren om op de betere shows te komen en dezelfde kans te krijgen om punten te scoren voor de ranglijst, moeten we dat veranderen. Ik denk dat alle nationale federaties heel sterk moeten zijn en moeten vechten voor de 60-20-20 regeling voor alle 5*-wedstrijden, met als enige uitzondering WK- en Nations Cups.”

Ook Jeroen Dubbeldam doet zijn bijdrage in de video en hij zegt dat hij, ondanks zijn gewone kom af, door hard werken en veel toewijding de medailles op de Olympische Spelen, wereld- en Europees kampioenschappen heeft kunnen winnen. “Dus ondersteun onze sport en laten we proberen de ruiters gelijke kansen geven om hun punten te verdienen.”

Het onderwerp wordt besproken en komt in stemming op de FEI general assembly, die van 18-21 november in Montevideo in Uruguay wordt gehouden.