Vader bezorgt Britt Wiefferink korte dopingschorsing

November 17, 2017

Volgens Horsetalk heeft de achttienjarige jumpingamazone Britt Wiefferink haar twee maanden schorsing – opgelegd door het FEI – te danken aan haar hulpvaardige vader. Haar paard Alpha VDL testte tijdens het CSI2* in Wierden (31 mei – 3 juni 2017) positief op de verboden middelen Flunixin en Butylscopolamine. De verklaring? Alpha VDL had een injectie tegen koliek gekregen. En dat had vader Wiefferink niet aan Britt verteld, omdat hij haar niet ongerust wilde maken.

Vader Wiefferink legde voor het FEI-tribunaal uit dat hij de dierenarts had gebeld, omdat Alpha VDL koliek had. Hij verzorgde de paarden, omdat Britt op de universiteit was. De dierenarts constateerde een lichte koliek bij Alpha VDL, en kon die makkelijk verhelpen met een injectie. Vader Wiefferink wilde zijn dochter niet ongerust maken over het paard. Hij besloot om haar niet te vertellen wat er was gebeurd.

Hij had er echter geen rekening mee gehouden dat de medicatie mogelijk voor problemen zou kunnen zorgen op concours en dacht er ook niet aan om de dierenarts om een certificaat te vragen.

Britt wist niets over de koliekaanval of de injectie, benadrukte vader Wiefferink. Het was geenszins zijn bedoeling om zijn dochter te bevoordelen in de wedstrijd. Hij wilde enkel het paard helpen en ervoor zorgen dat Alpha VDL geen pijn meer had. De man wist niet dat de medicatie in strijd was met de regels.

Het FEI-tribunaal oordeelde dat het duidelijk was hoe de twee verboden middelen in het systeem van het paard waren terechtgekomen, en dat dat niet de schuld van Britt Wiefferink was. Zij kon aantonen dat ze de juiste procedures volgde om positieve dopingtesten te vermijden en dat ze de regels met betrekking tot medicatie kende.

De FEI verminderde de gewoonlijke strafmaat van zes maanden naar twee maanden, met ingang van 7 augustus (de datum waarop Wiefferink op de hoogte werd gebracht van de positieve dopingtest). De schorsing is dus al achter de rug.