Martial Richelle wordt nieuwe Endurance Belgisch Kampioen

Martial Richelle wordt nieuwe Endurance Belgisch Kampioen
De ‘Cercle Equestre de Bullange’ zorgde het weekend van 24 en 25 juni voor een van de mooiste endurance weekends van het jaar, op een zeer veeleisend parcours in het oosten van ons land.Op zaterdag 25 juni stonden de internationale reeksen (CEI) op het programma, waarvan de 2* op 120km ook dienst deed voor het BK Seniors. De endurancecommissie van de KBRSF had immers beslist dat in 2017 dit BK uitzonderlijk op 120 ipv 160 km kon afgewerkt worden, om zo een maximaal aantal deelnemers de kans te kunnen geven om deel te nemen aan de belangrijkste nationale wedstrijd van het jaar.

Dertien combinaties startten aldus om 07h45 ’s ochtends voor 4 lussen waarin heuvel na heuvel elkaar opvolgde op een zeer harde bodem, die door het weer van de afgelopen dagen zo mogelijk nog harder geworden was.  Vanaf de eerste lus reeds was het duidelijk dat de winnaar zou voortkomen uit een groepje van 5 dat bestond uit  GrĂące Gilmaire (Eau Noire Cassie), Martial Richelle (Madjik de Rendpeine), Elisa Arnould (Shana de Rendpeine), Raphael Van Cauter (GE Saroum) en HĂ©meline Piront (Houkoumi).  Beetje bij beetje begonnen de eliminaties en opgaves zich op te stapelen.

Bij aanvang van de laatste lus was het reeds duidelijk dat voor Martial Richelle, dankzij zijn risicovolle, maar goed voorbereide tactiek - indien hij tenminste van tegenslag bespaard zou blijven - de overwinning binnen handbereik lag. De man uit Beauraing, die het gewend is in heuvelachtig gebied te rijden, sprokkelde een voorsprong van meer dan 15 minuten op Elisa Arnould en Raphael Van Cauter bij elkaar.  Met Shana die op twee kilometer voor het einde een ijzer verloor, zag het podium er als volgt uit: 1) Martial Richelle/Madjik de Rendpeine (17,9 km/u); 2) Raphael Van Cauter/GE Saroum (17,4 km/u); 3) Elisa Arnould/Shana de Rendpeine (16,9 km/u).  Zes van de dertien starters halen het klassement.Madjik de Rendpeine is een 14-jarige zoon van Gerik via Alicia d’Havenne (Gwizd), in eigendom van Richard Pilaeis en gefokt door Corinne en Jean-Luc Marchal.  Het paard heeft weinig gelopen ( 10 CEI waarvan de helft 1* en 70% geslaagd), en is dus gespaard gebleven, en deze stelling geldt waarschijnlijk ook voor zijn ruiter. Martial, die 65 is, is een oude bekende in de endurancesport, die te lang op nationaal niveau blijven hangen is: de kleine, Belgische Endurancewereld is dus in de wolken met zijn overwinning.

De titel van vice-kampioen voor Raphael Van Cauter is een bevestiging voor de vele inspanningen van de familie Van Cauter, maar is ook een opsteker voor de eigenaar van Saroum, Dany Droghini, die het paard verleden jaar nog moest laten opereren ten gevolge van koliek.Op het derde trapje van het podium vinden we  de winnaars  van 2016, Elisa en Shana, die eindelijk weer wat te vieren hadden na een heus pechjaar waarin ze niet konden starten in Abu Dhabi en geĂ«limineerd werden in Fontainebleau.Als kleine kanttekening voegen we graag toe dat Shana, net zoals Madjik, een nakomeling is van Gerik de rendpeine ( verkocht naar Frankrijk twee jaar geleden). Na de titels van Belgisch Kampioen  Seniors (Shana) en Juniors (Neda) in 2016, kan de fokkerij ‘de Rendpeine’ een gouden en een bronzen medaille aan haar palmares toevoegen.

Op de CEI2* 120km voor junioren ging de overwinning naar de zeer jonge (14j) amazone, Marion Massart, kind aan huis bij de ‘Ecurie des Sauvlons’ (Villers-Poterie), met de ervaren Vatout des Sauvlons (15,7 km/u).  De tweede plaats ging naar Laura Lenges (Recht) met Tarek Rabba Ewalraid, een 8-jarige ruin van de Ecuries Wallonnes (Mont-le-Soie), die zijn eerste race op 120km/u reed (15km/u).Tijdens de CEI1* op 100km, klasseerden zich 8 combinaties van de 12.  Sophie Ven en Diablo ( draver) kaapten de overwinning weg aan een snelheid van 15,8km/u ( na een rit aan kop, van start tot finish). Zij werden gevolgd door Sophie Kerkhove/Jordin en de Karin Boulanger/Uperkut  tegen Charbonniùre tegen 15,3km/u.