Interview met de Belgisch Kampioen Young Riders, Gilles Thomas: "Hard werken daar bereik je het meeste mee..."

Interview met de Belgisch Kampioen Young Riders, Gilles Thomas: "Hard werken daar bereik je het meeste mee..."
Afgelopen weekend voegde de Belgische young rider, Gilles Thomas een extra gouden medaille toe aan zijn palmares. De jeugdige ruiter uit Nieuwenrode  haalde in 2015 en 2016 nog de gouden BK titel bij de junioren. Vorig jaar strandde hij eveneens op het podium bij de young riders, toen nam Thomas de bronzen medaille huiswaarts. Dit jaar nam hij revanche met succes!

We bezochten Gilles Thomas thuis waar hij klaar stond om z'n kampioenen paard Corano (v. Con Capitol) te verwennen. "Ik ben nog aan het bekomen van de overwinning," begint de jeugdige ruiter.

"Het was een magisch moment. Samen met m'n nonkel, trainer en eigenaar van het gros van m'n paarden, Marc Van Dijck, hebben we dit jaar echt toegewerkt naar het BK. Als je er dan in slaagt de gouden medaille huiswaarts te nemen is dat echt een enorm goed gevoel."

De agenda

"Elk jaar werk ik toe naar drie grote evenementen," laat de nieuwe Belgische Kampioen weten. "Het Belgisch Kampioenschap, het Europees Kampioenschap en uiteraard Jumping Mechelen. Deze drie evenementen staan steevast op de agenda."

De ervaren 14-jarige Con Capitol-zoon, Conaro wordt voor deze kampioenschappen goed gespaard. "We trainen niet speciaal, maar zorgen er gewoon voor dat Conaro in goede conditie is en zich lekker in zijn vel voelt. Hij heeft de ervaring, dan is het gewoon een kwestie ervoor te zorgen dat hij zich ook uitermate goed in zijn vel voelt."

Het Belgisch Kampioenschap

De eerste dag begon Gilles Thomas met een tweede plaats in de ranking. Thomas sprong één balk uit de lepels in de speedproef en moest zo Jeroen de Winter voor zich dulden. "Gelukkig zijn de kaarten op het einde geschud," lacht Thomas. "Op voorhand had ik Jeroen De Winter en Dieter Vermeiren bestempeld als m'n grootste concurrenten voor dit BK. Tot zelf een uur voor de finale had ik geen idee of ik met Conaro of m'n tweede paard, Janice (v. Udarco van Overis) aan de finale zou deelnemen. Ik ben blij dat ik voor ervaring heb gekozen." (lees verder onder foto)



Doelstellingen

"M'n natte droom is ooit de Olympische Spelen en/of aan de start komen in Aken," vertelt Gilles Thomas. "Het zijn inderdaad een beetje de clichés, maar weet je als 'klein manneken' heb ik er nonkel Marc (Marc van Dijck, red.) met het Belgische team zien winnen. En dat was gewoon fenomenaal."

"Verder, geslaagd zijn voor m'n examens dit jaar, staat ook wel bovenaan het lijstje..." Gilles Thomas gaat verder ... "Op iets kortere termijn kijk ik uit naar m'n eerste senioren Landenprijs in Lissabon. Nog enkele weken en dan kom ik er aan de start. Ook het EK deze zomer staat al met een rode stift op de agenda omcirkeld."

Voorbeelden

"Zonder twijfel blijf ik elke dag opkijken naar Marc (Marc Van Dijck, red.). Hij is echt al jaren m'n steun en voorbeeld. Knap dat hij trouwens zelf nog in het zadel zit!" Op vraag van de redactie, als je dan toch echt één paard en ruiter moet kiezen ...

"Vroeger had je echt iconische paarden, tegenwoordig is dat heel moeilijk om deze te bestempelen. Er zijn immens veel wedstrijden. Als ik dan toch ééntje moet kiezen zou ik voor Luciana Diniz' Fit For Fun kiezen. Dat is een paard dat heel scherp is en bovendien ook veel bloed heeft, dat heb ik graag."

"Marcus Ehning is dan weer een ruiter waar ik enorm naar opkijk. Maar evengoed Harrie Smolders en Niels Bruynseels. Alle drie deze ruiters slagen erin heel verschillende paarden tot op hun hoogste niveau te krijgen. Dat dwingt gewoon respect af!"

Wijze woorden...

"Talent is niet alles in de wereld. Motivatie en doorzettingsvermogen kunnen je verder brengen zolang je hard genoeg werkt!"